TRACII

Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic

Zamolxe's Blog

Am creat acest blog in speranta ca voi reusi sa va readuc interesul pentru istoria romanilor.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.

Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.

Propunere Pentru Noul Drapel Al Romaniei

joi, 4 noiembrie 2010

Bebricii

Bebricii
Populatie de origine traca. A locuit în Bitinia si în Mysia, într-o regiune de pe tarmul Hellespontului si din preajma cetatii Lampsakos, regiune cunoscuta în antichitate sub denumirea de Bebrycia. Era situata în partea de nord-vest a Turciei de astazi, în zona de coasta. Izvoarele istorice pastrate retin doar faptul ca printre divinitatile carora li se închianau aceasta populatie se numara si Priap. O localitate antica, situata pe coastele sud-estice ale Marii de Marmara, înspre strâmtoarea Dardanele, purta chiar numele acestei zeitati. Ea se afla în apropiere de locul unde râul Granicus (azi Cian) se varsa în Marea de Marmara. În ciocnirile pe care le-au avut cu populatiile învecinate, printre care bitinii si frigii, bebricii au fost înfrânti si li s-a pierdut urma.


 Bucur Mitrea, Bebricii, in Magazin istoric, anul XI, nr. 1 (118), ian. 1977, p.  38
http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Brigii

Brigii
Sunt cunoscuti ca populatie din Asia Mica de origine tracica; ulterior plecarii lor din Europa, au primit numele de frigieni. Brigii sunt de neam tracic, o spune Strabon, ca si migdonii, bebricii, medobitinii, bitinii, tinii, la care îi adaug si pe mariandini. Ei au parasit cu totii ultimii Europa, iar moesii au ramas pe loc.
    Aceste informatii sunt reluate, mai târziu, si de Plinius cel Batrân, ambii autori referindu-se, de fapt, la evenimente istorice petrecute în doua etape: unele grupuri de traci au migrat spre Asia Mica prin sec. XII î.e.n., împinsi de ilirii care patrunsera în Balcani, iar altele, prin sec.VII î.e.n., între acestia fiind si bitinii. Daca admitem identitatea dintre brigi si frigieni - pastrând proportiile evolutiei istorice - informatiile lingvistice parvenite de la aceasta populatie ne apar interesante. Limba frigiana e cunoscuta din inscriptiile bilingve din sec. III î.e.n., si exista informatii ca în sec. V e.n. era înca vorbita; astfel, Socrates Scolasticul (380-439) afirma ca episcopul arian Selinas, nascut din tata got si mama frigiana, slujea în biserica în ambele limbi ale parintilor.

Al. Barnea, Medobitinii, in Magazin istoric, anul XI, nr. 1 (118), ian. 1977, p. 35,p. 38
http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Felicitari Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou