TRACII

Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic

Zamolxe's Blog

Am creat acest blog in speranta ca voi reusi sa va readuc interesul pentru istoria romanilor.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.

Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.

Propunere Pentru Noul Drapel Al Romaniei

sâmbătă, 5 martie 2011

Pierii

     Trib tracic, alungat prin lupta din Pieria de catre regele Alexandru al Macedoniei, tatal lui Perdiccas. Ulterior pierii s-au stabilit in zona de la poalele muntelui Pangeu, dincolo de Strymon unde exista si un golf numit Pieria (Tucidide). Sint cunoscute doua cetati ale lor : Phagres si Pergamos. Herodot ne spune ca impreuna cu satrii si odomantii, pierii lucrau in minele de aur si argint ale muntelui Pangeu si tot el afirma ca in armata regelui persan Xerxes, intre pedestrimea recrutata pe coastele Traciei se aflau si pieri.
     Strabon spune ca pierii au ajuns sa locuiasca versantul de nord al muntelui Olimp. Din vechea lor tara ei au adus cultul unor divinitati ale muzicii, de origine tracica (ca ritm, melodie, instrumente). Tot Strabon ne spune ca grecii numeau muzele "pieride". Poetul latin Ovidiu intrebuinteaza în "Tristele" expresia corul pieridelor.

Ghe. Poenaru Bordea, Pierii, in Magazin istoric, anul XI, nr. 11 (128), nov. 1977, p. 48
http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Niciun comentariu:

Felicitari Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou