TRACII

Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic

Zamolxe's Blog

Am creat acest blog in speranta ca voi reusi sa va readuc interesul pentru istoria romanilor.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.

Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.

Propunere Pentru Noul Drapel Al Romaniei

luni, 28 aprilie 2014

Viata militara a dacilor

     ViaÈ›a militară a dacilor prezintă câteva caracteristici ce trebuie relevate. ÃŽn primul rând faptul că fiind un popor sedentar, nu nomad, ei pornesc la război numai cu armata lor, nu cu întreg neamul – femei, copii, bătrâni- aÈ™a cum fac germanicii sau iranienii din bazinul dunărean, care-È™i iau cu ei în expidiÈ›ie È™i familie È™i bogății. Un al doilea fapt este dispreÈ›ul pentru moarte. Crezând potrivit religiei lor că sufletul este nemuritor, considerând deci moartea nu ca pe un sfârÈ™it, ci ca un început, È™i anume o viață nouă, alături de Zalmoxis, dacii luptă cu un avânt È™i un curaj extraordinar. Sinuciderile în război, atunci când înfrângerea este inevitabilă, sunt un fapt obiÈ™nuit. Dovadă sunt regele Dapyx care lupta contra lui Crassus (28 î. Hr.) È™i Decebal împreună cu sfetnicii săi, în al doilea război cu Traian.







     ÃŽncă din vremea lui Tucidide, geÈ›ii(dacii) sunt cunoscuÈ›i drept buni călăreÈ›i. Ei trag cu arcul din fugă, tehnică preluată de la sciÈ›i. Triburile din partea de È™es, de stepă (“pustia” geÈ›ilor din Bugeac, de care ne vorbeÈ™te Strabon, aÈ™a trebuie înÈ›eleasă, ca stepă) aveau în special cavaleri, în timp ce în părÈ›ile muntoase predomină pedestrimea. Pe columna lui Traian, dacii sun înfățiÈ™aÈ›i luptând de obicei pe jos. Ei au o armă specifică -o sabie încovoiată – È™i un scut rotund. Unii poartă È™i spadă -lungă È™i dreaptă-, sau sabie scurtă, cu două tăiÈ™uri, asemenea celei romane. Sunt prezente È™i lăncile, suliÈ›ele, prăștii pentru aruncat pietre sau plumb. ÃŽn sfârÈ™it, unii sunt reprezentaÈ›i cu topoare măciuci, ciomege, într-un cuvânt arme țărăneÈ™ti, aÈ™a cum vom întâlni È™i la români peste mai bine de un mileniu.



     Drapelul dacilor (dracon) era în formă de balaur, având cap de lup, cu gura deschisă, din metal – probabil aramă sau bronz – È™i un trup ondulat, ca al È™arpelui când umblă. Se pare că aerul, mai ales când era vânt, pătrunzând în gura capului de lup, făcea să se audă un È™uierat care trebuia să-i mobilizeze pe daci È™i să îi înspăimânte pe inamici. Dacii cunoÈ™teau de asemena È™i berbecele pentru dărâmarea zidurilor È™i porÈ›ilor duÈ™mane, precum È™i un fel de baliste, pentru azvârlirea de la distanță a suliÈ›elor È™i a pietrelor mari. Mai ales când au început luptele cu oÈ™tile Romei, dacii È™i -ai îmbogățit armamentul È™i È™i-au perfecÈ›ionat întăriturile. Una din condiÈ›iile păcii încheiate între DomiÈ›ian È™i Decebal era tocmai procurarea de către imperiu a inginerilor È™i meÈ™terilor de care avea nevoie regele dac.



 




     Numărul oÈ™tenilor a variat, după cum fluctua întinderea È™i puterea statului. ÃŽn timpul lui Burebista, Strabo ne spune că armata se ridica la 200.000 de oameni, posibil să fie o exagerare, dar oricum cu siguranță dacii aveau o oaste numeroasă, oricum mai mai mare decât cele obiÈ™nuite din acea vreme, adică 20-30.000 de luptători. Mai târziu, când statul se fragmentează în patru apoi cinci părÈ›i, armata număra, conform aceluiaÈ™i autor, aproximativ 40.000. ÃŽn timpul lui Decebal, numărul trebuie să fi crescut considerabil. Conform scriitorului Ioanes Lydus, care preia informaÈ›ia din Getica lui Criton, prizonierii luaÈ›i de Traian erau în număr de 50.000. Aceste cifre pot fi reale deoarece dacii erau un popor numeros.



     ÃŽn ceea ce priveÈ™te fortificaÈ›iile, ele erau de două feluri, după natura locului. La È™es apărarea se făcea prin valuri de pământ, palisade din lemn È™i È™anÈ›uri. ÃŽn regiunea muntoasă, fortificaÈ›iile erau din piatră È™i aveau proporÈ›ii impunătoare. Ruinele de la GrădiÈ™tea Muncelului, CosteÈ™ti, Blidaru, Piatra RoÈ™ie, OcniÈ›a, Bâtca etc. stau mărturie. Ziduri puternice, din blocuri mari de piatră- blocuri asamblate È™i întărite cu bârne de lemn într-un sistem propiu de construcÈ›ie, denumit de specialiÈ™ti murus dacicus (zid dacic) sau opus dacicum (construcÈ›ie dacică)-, platforme de observare succesive, turnuri de apărare care acoperă câte un munte întreg, toate acestea ne arată elocvent nivelul la care ajunsese arta militară a dacilor. FortificaÈ›iile din munÈ›i nu sunt cu nimic mai prejos decât cele similare ale grecilor din epoca veche sau cele romane. Ele arată o concepÈ›ie militară superioară È™i mijloace de execuÈ›ie remarcabile.




sursa
Constantin C. GiurescuDinu C. GiurescuIstoria românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi, editura Albatros, București, 1971




Niciun comentariu:

Felicitari Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou