TRACII

Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic

Zamolxe's Blog

Am creat acest blog in speranta ca voi reusi sa va readuc interesul pentru istoria romanilor.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.

Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.

Propunere Pentru Noul Drapel Al Romaniei

joi, 3 februarie 2011

Orrescii

     Trib de etnie înca nesigura, poate tracic. Mai multi autori antici (Polybiu, Titus Livius, Strabon, Pliniu cel Batrân), îl amintesc sub numele de ORESTI si-l situeaza la sud de triburile ilirice din Epir. Locuind undeva între Axios (Vardar) si Strymon (Struma), la apus de edoni, bisalti, derroni, nu departe de zona miniera a Pangeului, tribul Orrescilor îsi semneaza, între 520-500 î.e.n. octodrahmele si staterii de argint cu legenda - transcrisa de noi cu caractere latine - ORRESKION sau ORHESKION.
     Tipul iconografic al primelor, pe aversul carora este reprezentat un luptator cu doua lancii în mâna, în picioare, care încearca sa stapâneasca doi boi, este foarte apropiat de cel folosit de Bisalti, în timp ce imaginea de pe stateri, înfatisând un centaur rapind o nimfa, seamana foarte mult cu reprezentarile de pe monedele similare emise de Zaieli.
     Împreuna cu alte monede, emisiunile orrescilor s-au gasit în tezaurele monetare de la Ishtib si Nevrokop (Bulgaria), precum si în trei tezaure descoperite în Egipt (Fayum, Asyut si Athribis - azi Benha el Asl), îngropate între circa 500 si 460 î.e.n.   http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Niciun comentariu:

Felicitari Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou