TRACII

Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic

Zamolxe's Blog

Am creat acest blog in speranta ca voi reusi sa va readuc interesul pentru istoria romanilor.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.

Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.

Propunere Pentru Noul Drapel Al Romaniei

duminică, 24 iulie 2011

Trausii

      Trib tracic care locuia in zona muntilor Rodopi, trausii au intrat in atentia izvoarelor istorice datorita obiceiului lor de a-si plinge nou-nascutii pentru necazurile ce-i asteapta in vviata si de a se bucura, in schimb, la inmormintari, cind pasamite, mortii scapau de griji, traind de acum inainte fericiti. Primul care mentioneaza acest obicei este Herodot urmat si de alte izvoare. Dupa cum sublinia istoricul grec, trausii, ca si getii care se credeau nemuritori, se deosebeau de ceilalti traci. Aceasti comparatie cu getii a dat nastere in timpurile noastre unor speculatii, dupa care trausii nu ar fi fost un trib sud-tracic, ci ar fi apartinut ramurii nordice a tracilor.
     Niste izvoare mai tirzii ca Hesychios, de pilda, ii denumesc popor scitic, iar Stefan din Bizant arata ca grecii ii numeau si agatirsi.. Aceste date concorda cu ipoteza ca trausii sint veniti dinspre nord in Tracia, si anume, poate din Carpati (de aici confuzia cu agatirsii). Trebuie subliniat ca prin popor scitic nu se intelege neaparat o origine etnica scitica. Mai degraba este vorba de un trib din zona de interferenta cu cultura scitica, deci din spatiul carpato- dunarean.   Chiar despre geti, Tucidide spune ca au imprumutat unele obiceiuri scitice in privinta modulul de lupta (arcasi calari). Asadar, credem ca este verosimil si-i considerim pe trausi ca un trib desprins din ramura nord-tracici si patruns, inspre Muntii Rodopi, probabil in a doua jumatate a secolulul VII, cind au avut loc miscari de triburi datorita luptelor dintresciti si cimerieni. Ar fi hazardat sa-i consideram pe trausi rude apropiate ale getilor, dar aceasta ipoteza nu trebule pierduta din vedere, putind fi confirmata cindva cu ajutorul arheologiei.
     Este probabil ca trausii, ca si agatirsii sau siginii, reprezinta triburi dizlocate din locul lor de bastina, in urma framintarilor din sec. VII i.e.n.. Prin aceasta ei au vehiculat elemente de cultura materiala si spirituala in zone mai departate de locul de bastina.


http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Niciun comentariu:

Felicitari Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou