TRACII

Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic

Zamolxe's Blog

Am creat acest blog in speranta ca voi reusi sa va readuc interesul pentru istoria romanilor.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.

Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.

Propunere Pentru Noul Drapel Al Romaniei

duminică, 24 iulie 2011

Tyragetii

     Populatie de origine getica, localizata de izvoarele antice pe cursul mijlociu si inferior al Nistrului. În încercarea sa de dispunere geografica a diferitelor neamuri din Dacia, V. Pârvan (Getica) face precizarea ca pe Tyras (Nistru), în mod special, getii erau numiti -Tyragetai. Cele mai vechi stiri despre aceasta populatie se pastreaza în opera geografica a lui Strabon, din care retinem urmatoarele:
     "Locuitorii de pe malurile de dincolo ale Istrului sunt getii, tyragetii si bastarnii; Istrul lasa în stânga toate meleagurile getilor, tinuturile tyragetilor, bastarnilor si sarmatilor, pâna la Fluviul Tanais (Don); prima parte a întregii regiuni ce se întinde la nord, între Istru si Borysthenes (Nipru) este pustiul (stepa) getilor. Apoi vin tyragetii, iar dupa ei sarmatii iazygi."
      În acelasi sens se pronunta si Ptolomeu:
"mai jos de bastarni, lânga Dacia sunt tagrii si mai jos de ei tyragetii".
      La rândul sau, Pliniu cel Batrân (23-79 e.n.) ne informeaza ca  de la Istru înainte se afla vestitul Fluviu Tyras si o insula întinsa locuita de tyrageti.
      Tyragetii locuiau, deci, în sec. I î.e.n. - II e.n. pe cursul inferior al Nistrului (Tyras), prezentându-se ca o populatie distincta si de sarmati si de bastarni. Sapaturile efectuate în partile de S-E ale Câmpiei Bugeagului, în necropolele tumulare de la Sabat si Katargi, care au scos la iveala ceramica locala carpica, sprijina si ele originea getica a acestei populatii. Bizuindu-se pe descoperirile arheologice dintre Prut si Nistru, ca si pe analiza izvoarelor scrise si pe unele toponime, arheologii sovietici V. P. Petrov si G. B. Federov ajung la concluzia ca tyragetii au reprezentat populatia autohtona din regiunea Nistrului, de la mijlocul mileniului I. î.e.n. si pâna în primele secole ale e.n.


Constantin Preda, Tyragetii, in Magazin istoric, Anul XI, nr. 4 (121), apr., 1977, p. 33, p. 49.
 I. C. Dragan, Noi, tracii. Istoria noastră multimilenară, vol. I, Editura Scrisul Romanesc, Craiova, 1976.
http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Niciun comentariu:

Felicitari Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou