TRACII

Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic

Zamolxe's Blog

Am creat acest blog in speranta ca voi reusi sa va readuc interesul pentru istoria romanilor.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.

Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.

Propunere Pentru Noul Drapel Al Romaniei

duminică, 24 iulie 2011

Tyntenii

     Cu câtiva ani în urma, între Iordania si Siria, a fost descoperita, într-un important tezaur monetar, o octodrahma de argint, în greutate de 29,83 g. cu legenda TYN. Moneda, emisa cam la hotarul veacurile VI - V î.e.n., are pe avers un personaj în picioare alaturi de doi boi, iar pe revers o roata într-un patrat adâncit. Alte monede purtând inscriptia TYNTENON, sugereaza ipoteza ca octodrahma a fost emisa de tribul tyntenilor. 
     Tinând seama de iconografia ei, similara ca cea de pe monedele altor triburi tracice din zona muntelui Pangeu, acest trib s-ar situa cam în aceeasi regiune. Pe de alta parte, începutul de nume TYN ne-ar permite sa ne gândim si la tribul tracic al tinilor, destul de bine cunoscut din izvoarele literare, dar asezarea lui geografica face putin probabila aceasta eventualitate. Daca facem abstractie de legatura TYN-TYNTENON, ar trebui totusi, sa avem în vedere un trib din celebra zona miniera, al carui nume ar urma atunci sa faca obiectul unor cercetari viitoare.


http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Niciun comentariu:

Felicitari Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou