TRACII

Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic

Zamolxe's Blog

Am creat acest blog in speranta ca voi reusi sa va readuc interesul pentru istoria romanilor.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.

Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.

Propunere Pentru Noul Drapel Al Romaniei

duminică, 24 iulie 2011

Tribalii

     Sursele literare nu concorda in ce priveste apartenenta etnica a tribalilor. Dupa Aristofan (Pasarile), a carui informatie este preluata de lexicograful bizantin Stefan din Bizant, triballii ar fi de neam iliric, in timp ce, dupa Strabon si Diodor din Sicilia, ei sint traci.
     Primele informatii despre triballi le datoram lui Herodot, apoi lui Tucidide si in fine lui Cassius Dio, din a caror relatari topografice rezulta ca triballii ar fi locuit pe valea riului Oescus (azi Isker) in asa numita Cimpie triballica, la est de riul Ciabrus. Tucidide aminteste ca, in anul 424 i.e.n regele odrisilor Sitalkes, a fost omorit intr-o batalie cu triballii. Faima acestora ajunsese de mult la Atena, judecind dupa atentia pe care le-o acorda Aristofan si Cratinos in dramaturgia lor.
      Sursele literare antice continua sa le semnaleze prezenta si in perioada de dupa sec V i.e.n.    Din scrierile lui Diodor aflam ca in anii 376-375 i.e.n , triballii au jefuit Abdera, oras de pe coasta de nord a Marii Egee; Iustin mentioneaza ca in 339 i.e.n au capturat de la Filip II, regele Macedoniei, prada luata de acesta de la regele scit Atheas; in anul 335ien -relateaza Arrian in lucrarea sa Anabasis - regele triballilor Syrmos, invins de Alexandru cel Mare, i-a oferit un numar de mercenari triballi, care aveau sa participe la campania din Asia (Helmut Berve). In cursul razboiului cu triballii, macedonenii ataca si o asezare getica de la nord de Dunare, localitate indentificata de catre Alexandrina D. Alexandrescu ca fiind pe locul actualei Zimnicea.
       In sec. III, triballii se aflau fie in conflict cu regatul celtic din Peninsula Balcanica cu capitala la Tylis, fie aliati ai acestuia.
       Ofensiva romana s-a lovit de triballi, mult slabiti din moment se Cassius Dio ii mentioneaza, in anul 29 i.e.n ca victime ale scordiscilor celti. In sfirsit, in epoca romana, triballii sint pomeniti in inscriptia atestind Praefectura civitatum Moesiae et Treballiae, ca si Ptolemeu, care vorbeste de Oescus, oras al triballilor. Istoria acestui oras (azi Ghighen, in Bulgaria) - castru al Legiunii V Macedonica si apoi colonia, in vremea lui Traian - este in acelasi timp si istoria triballilor, definitiv angajati in cadrul provinciei Moesia Inferior.


http://www.enciclopedia-dacica.ro/

Un comentariu:

Anonim spunea...

Oescus ar putea însemna apă(curgătoare), la fel ca termenul albanez ujë și mult mai celebrul whiskey(aceeași origine IE).

Felicitari Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou