Unul din cele mai importante triburi tracice ,locuind pe ambele maluri ale riului Tonzos (azi Tunja) pina in apropierea Apoloniei, ocupind astfel centrul Traciei. Inca din sec.V Herodot si Tucidide mentioneaza existenta unui regat odris care s-ar fi intins de la Abdera si pina la gurile Dunarii. Intemeietorul acestui regat este Teres I (aprox. 470-440 i.e.n.). Urmasul lui , Sitalkes I (aprox. 440-424 i.e.n.) a purta o serie de lupte cu scitii din nordul Dunarii si a dus o politica de buna intelegere cu grecii din Abdera si incheind aliante cu Atena. Sub acest cirmuitor, regatul odris, avind o buna organizare interna si intemeindu-si autoritatea pe supunerea celorlalte semintii trace si pe tributul platit de unele cetati grecesti, a cunoscut maxima sa inflorire. O vreme in partea de apus a Traciei a domnit fratele lui Sitalkes, numit Sparadokos dar atenienii au ridicat impotriva acestuia, datorita politicii sale ostile, pe Perdiccas, regele Macedoniei si pe Sitalkes. Sparadokos, invins se refugiaza la sciti dar este predat odrisilor. Urmasii lui Sitalkes, Seuthes si Cotys au continuat politica predecesorilor lor, in schimb pe vremea lui Kersebleptes (341 i.e.n.) regele Filip II, regele Macedoniei , cucereste regatul odris.
Sint cunoscuti mai multi regi odrisi care au emis monede de argint si de bronz cu legende in greaca: Sparadokos, Amadokos II, Teres II, Ketriporis, aratind prin aceste monede prosperitatea regatului.
Cu toate ca Alexandru cel Mare a antrenat in campaniile sale din Asia pe multi traci, multi din cei ramasi au format nuclee de rezistenta care au dat mult de furca macedonienilor mai ales sub conducerea lui Seuthes (313 ien).
In 277 i.e.n., celtii instalati in Balcani, infiinteaza un regat cu capitala la Tylis si ajung sa controleze triburile trace. Dupa sase decenii, aproximativ in 218 i.e.n., o rascoala pune capat dominatiei celte. In secolul urmator sint mentionati alti conducatori odrisi: Amadokos cucereste orasul Philipopolis, Cotys este recunoscut de romani (168 ien) ca rege al odrisilor. Regele Diegylis a ocupat teritorii in sudul Traciei si a distrus Lysimacheia si apoi Sadalas care are relatii cu Messembria si triumvirul Marcus Antonius cam prin anii 45-42 i.e.n. Urmeaza unirea dinastiei odrise cu cea a sapeilor, o alta semintie traca si transformarea regatului odris in regat clientelar Romei. Romanii vor incredinta dinastiei odriso-sapeice conducerea si apararea unei zone foarte intinse, de la gurile Dunarii si pina in nordul Greciei. In anul 46 e.n, profitind de uciderea regelui Rhoemetalces III, imparatul roman Claudius va desfiinta regatul odris, transformind partea de la sud de muntii Haemus (Balcani) in provincia Tracia.
-Ghe. Poenaru Bordea, Al. Suceveanu, Odrisii, in Magazin istoric, Anul X, nr. 7 (112), iulie, 1976, p. 33
-Hristo M. Danov, Tracia anticǎ, Editura Ştiinţificǎ şi Enciclopedicǎ, Bucureşti, 1976;
-Manfred Oppermann, Tracii. Între arcul carpatic şi Marea Egee, Editura Militarǎ, Bucureşti, 1988;
-Z. H. Archibald, The Odrysian Kingdom of Thrace: Orpheus Unmasked, Clarendon Press, Oxford University, 1998;
-Radu Vulpe, L'age du fer dans les regions thraces de la Peninsule Balcanique, Paris, 1930.
http://www.prehistoire.e-monsite.com/
http://www.enciclopedia-dacica.ro/
TRACII
Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic
Zamolxe's Blog
Am creat acest blog in speranta ca voi reusi sa va readuc interesul pentru istoria romanilor.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.
Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.
Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu