Trib tracic mentionat înca de Herodot printre neamurile din Asia Mica asupra carora îsi întinsese stapânirea Cresus (sec.VI î.e.n.), ultimul rege al Lidiei. Strabon îi aminteste printre triburile trace care "au parasit cu desavârsire Europa", fenomen ce s-a produs în doua etape, prima în sec.XII, a doua în sec.VII î.e.n. Aceasta informatie, pe care o gasim si la Pliniu cel Batrân se vadeste în parte falsa, pentru ca în veacurile urmatoare tinii au fost prezenti înca în numar mare în sudul Traciei europene, la nord de Bizant. Într-adevar, pe teritoriul lor s-a desfasurat actiunea militara din anii 400-399 î.e.n., prin care Seuthes II (cca.405-391) principe din familia domnitoare odrisa, a întemeiat, cu ajutorul grecilor comandanti de Xenofon, un regat în sudul Traciei, unde domnise si tatal sau, Maisades, rasturnat de supusii sai, cu câtiva ani înainte. Medokos, regele odrisilor, fusese de acord cu aceasta actiune, ceea ce arata ca populatiile din regiunea respectiva scapau deseori de sub controlul puterii centrale a odrisilor. Faptul este confirmat de relatarile lui Xenofon despre un alt cârmuitor odris Teres, care desi adunase o armata numeroasa, pierduse multi oameni în aceast tinut, unde tinii îi luasera pâna si lucrurile".
Tinii erau considerati între traci ca "cei mai buni luptatori, mai ales în timpul noptii". Satele din câmpia tinilor erau bogate, asa cum reiese din episodul în care se relateaza ca într-o singura lupta, grecii aliati cu Seuthes au capturat de la ei 1.000 prizonieri, 2.000 boi, si 10.000 alte capete de vite. Casele lor erau înconjurate de garduri înalte. Din cauza iernilor friguroase, tinii, ca si alti traci, purtau pe cap piei de vulpe, care le protejau si urechile, si se îmbracau în tunici care le acopereau pieptul si coapsele.Calaretii purtau în plus mantii ce le atârnau pâna la picioare.
Pe coasta traca se afla o regiune pustie si stâncoasa, din care faceau parte promontoriul Thynias si orasul Thynia (azi Iniada în Turcia). Tinutul apartinea coloniei grecesti Apollonia, asa cum ne informeaza Strabon, dar afirmatia acesteia pare sa fi fost mai mult nominala. Regiunea se bucura de un prost renume în antichitate, ea fiind una din zonele de actiune predilecte ale piratilor traci (vezi la Asti). Xenofon în "Anabaxis" , ne relateaza chiar ca "tracii ce locuiau în aceste locuri înfipsesera stâlpi de demarcatie si fiecare trib jefuia corabiile ajunse în portiunea lui "caci înainte de introducerea acestui sistem avusesera loc ciocniri sângeroase pentru împartirea prazii. De notat ca în enumerarea obiectelor gasite de grecii lui Xenofon la fata locului, se afla cea mai veche indicatie despre comertul de carte: foi de papirus scrise, care se transportau în butoaie de lemn.
http://www.enciclopedia-dacica.ro/
TRACII
Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic
Zamolxe's Blog
Am creat acest blog in speranta ca voi reusi sa va readuc interesul pentru istoria romanilor.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.
Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.
Cine suntem? De unde venim? Care sunt stramosii nostri?
Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si le puna fiecare , incercand sa afle cat mai mult.
Textele de pe acest blog nu sunt scrise de mine pentru ca nu sunt istoric, sunt doar pasionat de istorie. O sa mentionez de fiecare data sursa acestor articole de pe blog.
duminică, 24 iulie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu